Rokitnik zwyczajny Naturalnie porasta wydmy nadmorskie, przede wszystkim na wybrzeżach Morza Północnego i Bałtyku. Piękny krzew, który warto mieć w swoim ogrodzie. Owoce dojrzewają we wrześniu i można je zrywać aż do zimy. Zawierają znaczne ilości witaminy C – do 1200mg w 100g miąższu. Aby ograniczyć do minimum straty witaminy, powinniśmy je jak najszybciej zagospodarować. Najlepiej jest je jeść na surowo. Możne też je krótko zagotować. Świetnie smakują przyprawione miodem, cukrem waniliowym lub anyżkiem. W domowej apteczce przyda się sok z owoców rokitnika. Idealny na wzmocnienie odporności.
Sok z owoców rokitnika
2 kg owoców rokitnika, woda, 200g miodu, odrobina cukry waniliowego Owoce zalej wodą tak, a by je tylko przykryła i gotować do miękkości. Odsącz i przetrzyj przez sito. Dodaj miód i cukier waniliowy, powtórnie zagotuj. Gorący przelej do butelek