Warsztaty dzikiej kuchni | RADZEWICE | Kuchnia Roślinna

Warsztaty dzikiej kuchni | RADZEWICE | Kuchnia Roślinna

10

września

11:00 – 17:00

Radzewice

ul. Długa 34

Fundacja - logo 2022.04.11 (1)
Dołącz do nas na fascynujących warsztatach kulinarnych, podczas których udamy się na spacer w poszukiwaniu dzikich warzyw. Poznamy ich siedliska oraz właściwości, aby następnie przekształcić je w wyjątkowe potrawy inspirowane kuchnią słowiańską i światową. Gotować będziemy na ogniu, aby w pełni wykorzystać smak i aromat tych roślin.
Na warsztatach stworzymy kilka pysznych dań, w tym potrawkę z dzikich roślin, placki roślinne, zupę z ziołami, sałatkę z kwiatami i dzikimi owocami oraz ziołowe pesto. Aby uzupełnić nasze kulinarne doznania, będziemy mieli również okazję skosztować orzeźwiającej lemoniady.
Zapraszamy Cię do uczestnictwa w tej przygodzie, podczas której delektować się będziemy letnimi, dzikimi smakami, otoczeni pięknem rzeki Warty.
 
Na warsztatach nauczysz się i poznasz:
– ok. 40 gatunków roślin wykorzystywanych w dzikiej kuchni
– przynależność do rodzin botanicznych wraz z podstawową wiedzą na temat morfologii roślin
– rys etnobotaniczny poznanych roślin
– siedliska występowania dzikich roślin
 
Informacje organizacyjne:
– cena warsztatów: 450,00 zł
– czas trwania: 6 godzin (choć często przy miłej atmosferze i biesiadowaniu zajęcia mogą przedłużyć się odrobinę)
– maksymalna liczba osób: 20
– zapisy pod numerem telefonu: 721 147 677
– potwierdzeniem rezerwacji miejsca jest wpłata (po wcześniejszym zapisie), a w przypadku nie zebrania się grupy, cała kwota jest zwracana
– na warsztatach nie używamy jednorazowych opakowań plastikowych, zabierz ze sobą 1-2 opakowania wielorazowe
 
 

TERMIN I MIEJSCE

11:00 – 17:00 – Radzewice ul. Długa 34

PROWADZĄCY I ORGANIZATORZY

 

Zajęcia prowadzi Natalia Jędrzejczak – już niebawem doktor biologii, botaniczka specjalizująca się w dynamice populacji paprotników. Szczególnie umiłowała bardzo rzadkich przedstawicieli psylotowych – legendarne kwiaty paproci, czyli nasięźrzałowate. Łączy specjalistyczną wiedzę botaniczną z wykorzystywaniem dziko spotykanych roślin do tworzenia unikatowych posiłków. Sposób życia naszych przodków traktuje jak inspirację w tworzeniu przepisów na dania współczesne oraz jako punkt odniesienia do ochrony dziedzictwa przyrodniczego. Pasjonuje ją ponadto popularyzacja wiedzy przyrodniczej i turystyki krajobrazowej.

Dodaj komentarz