Grzyb zwany:
– zimówką jako, że rośnie od późnej jesieni do zimy, śniegu i mrozu się nie bojąc, bo te tylko przerwą na ten czas wegetację, ale nie uszkodzą owocników,
– płomiennicą z powodu intensywnej żółtopomarańczowej barwy lśniących lepkich kapeluszków o zapachu … śledzi,
– aksamitnotrzonową z powodu zamszowatej powierzchni trzonu, na którym nie ma ani śladu jakiegokolwiek pierścienia:
właśnie teraz, zimą, może nas ucieszyć swoją obecnością …
Płomiennica aksamitnotrzonowa rośnie w w co najmniej kilku miejscach regionu Kasztelanii Ostrowskiej. Kolonizuje ona różnego rodzaju drewno drzew liściastych (zwłaszcza wierzb i topól, także olsz, wiązów, buków), rzadko iglastych (świerka). Wyrasta także na żywych drzewach. Charakterystyczny dla niej jest wzrost kępkowy – tworzy liczne grupy owocników. Jest to grzyb jadalny i kto chętny, może się nauczyć go rozpoznawać. W rozpoznaniu pomocny może być także, charakterystyczny dla tego gatunku, biały wysyp zarodników.
A gdy już dobrze się z nim poznamy, to zbioru grzybów można dokonać, Twarde, łykowate trzony nie nadają się do spożycia. Natomiast kapelusze można usmażyć na masełku, albo i na zupkę grzybową przeznaczyć, ot, taki grzybowy smakołyk zimowy.
Warunkiem bezpiecznego spożycia jest prawidłowe rozpoznanie gatunku. Gdyby ktoś nie miał pewności co do zebranych grzybów, a był dopiero na etapie nauki rozpoznawania gatunku, podpowiadam – koniecznie – konsultację ze znawcą gatunku. Pomocny może być także niżej opisany sposób upewnienia.
Położyć kapelusze na talerzu blaszkami do dołu, przykryć drugim talerzem albo pokrywką i położyć w chłodnym miejscu (żeby grzyby nie wyschły) bez ruchu powietrza (żeby powiew powietrza nie wywiał zarodników). W efekcie takich zabiegów powinniśmy uzyskać „odcisk kapelusza” – wysyp zarodników. Biały kolor wysypu potwierdza tożsamość płomiennicy aksamitnotrzonowej. Brązowy wskazywałby na inny, trujący, gatunek.