Wiosenna radość grzybofilów – smardzowate

Wiosenna radość grzybofilów – smardzowate

Wiosna to czas, kiedy pojawiają się grzyby z rodziny smardzowatych (Morchellaceae). Grzyby te należą do typu grzybów workowych (Ascomycota). Ich owocniki o charakterystycznej budowie posiadają trzon i jajowatą, stożkowatą lub kulistą główkę, która jest w różnym stopniu zrośnięta z trzonem. Na główce występują głębokie jamki, fałdy, bruzdy z warstwą zarodnikonośną.

Gatunki z rodziny smardzowatych spotkać możemy w różnych miejscach: na siedliskach naturalnych, w lasach (szczególnie w łęgach), w których są chronione, ale także na siedliskach przekształconych przez człowieka: w parkach, sadach (szczególnie tych opuszczonych, „zaniedbanych”), w ogrodach i ogródkach przydomowych i działkowych. Wyrastają na trawnikach, ale i wśród pokrzyw i lepiężników, na leśnych wypaleniskach, ale i w mieście na posypce korowej, a nawet pomiędzy płytkami chodnikowymi!

W Kasztelanii Ostrowskiej smardz jadalny został odnotowany m.in. w pewnym przydomowym ogródku oraz pewnym parku przypałacowym. Warto odnotować każde następne miejsce, gdzie się pojawią te ciekawe wiosenne grzyby, stąd apel do wszystkich mieszkańców i sympatyków Kasztelanii Ostrowskiej – prosimy o zgłaszanie stanowisk grzybów z rodziny smardzowatych na adres kasztelaniaostrowska@gmail.com lub topaz4@poczta.fm. Zgłoszenia zostaną wykorzystane w celach inwentaryzacji stanowisk gatunków z rodziny smardzowatych w Kasztelanii Ostrowskiej, z podaniem kto znalazł i zgłosił stanowisko.

Smardz jadalny (Morchella esculenta) – 15.05.2010

Dodaj komentarz