Zielona sałatka z serem i jajkami

Zielona sałatka z serem i jajkami

Przed nami weekend, można dziko pokucharzyć, a że dziś dzieli się swymi tajemnicami kulinarnymi

Jagoda, zapewniamy, że będzie dziko, sezonowo i pysznie 😍.
 
Dziś przepis na bardzo zieloną sałatkę z serem i jajkami 🌿
Składniki:
– liście rukoli
– młode liście lipy
– stokrotki
– suszone nasiona dyni
– jajko na twardo
– ser mozarella
– ser cheddar
– na dressing: oliwa, sól, pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi, białe wino wytrawne
 
Sposób wykonania:
1. Gotujemy jajko (lub dwa – w zależności od ilości sałatki).
2. Przygotowujemy dressing – podgrzewamy oliwę i dodajemy do niej pozostałe składniki. Odstawiamy do wystudzenia.
3. Dynię prażymy kilka minut na patelni, by ziarenka były chrupiące.
4. Liście w równych proporcjach (ja miałam około 2 szklanek każdych) myjemy i wrzucamy do miski. Liście lipy warto wcześniej posiekać na drobne kawałki.
5. Do liści dodajemy pokrojone jajko, dressing, nasiona dyni i drobno pokrojoną mozarellę.
6. Wierzch dekorujemy startym serem cheddar i stokrotkami.

Liście lipy można zastąpić także liśćmi popularnego mniszka lekarskiego – ważne jednak, by były one świeże! Smacznego!

Dodaj komentarz