Smaki kuchni marokańskiej

Smaki kuchni marokańskiej

Wszyscy tęsknimy w tym roku za egzotycznymi podróżami. Kasztelanki znalazły jednak na to sposób! 11 sierpnia uczestniczyły w niezwykłej orientalnej podróży kulinarnej.
Kilka tajemnic kuchni marokańskiej odsłoniła przed nami Jagoda Witkowska. Miałyśmy okazję spróbować tadżinu – duszonego mięsa z bakaliami, zasmakowałyśmy w pikantnej zupie z harissą – charakterystyczną mieszanką przypraw z papryką, kuminem i czosnkiem na czele, a na deser zjadłyśmy dziurkowane naleśniki baghrir z kaszy manny. W Centrum Edukacji Regionalnej w Lednogórze zapachniało cynamonem i kolendrą, a my, już po przygotowaniu potraw, zasiadłyśmy za stołem do wspólnej uczty i rozmowy – zgodnie z marokańskimi tradycjami.
Lednogórę opuściłyśmy najedzone, zainspirowane i głodne nowych wrażeń

Dodaj komentarz