Letnie polany w lesie lub zarośla kryją smakowite i zdrowe dzikie poziomki. Nie mamy na myśli tutaj tylko owoców. Warto poznać właściwości lecznicze również liści.
Poziomka pospolita (Fragaria vesca) jest bardzo łatwa do rozpoznania. Ma trzylistkowe liście, które owłosione są na dolnej stronie i osadzone na długich ogonkach. Co ciekawe, owoc nazywany jest orzeszkiem i położony jest na zmięśniałym, czerwonym i pachnącym dnie kwiatostanowym, zatem zachwycamy się walorami smakowymi tej właśnie części poziomki.
Najpierw naszą poziomkę musisz poddać zwiędnięciu. Następnie zwiń liście w mokrą ściereczkę i wystaw na słońce na kilka godzin. Następnie wsyp do słoika, żeby liście mogły dalej fermentować. Trzymaj je jeszcze przez około 24 godziny w ciepłym miejscu w słoiku, a następnie wysusz. I pyszna herbata z poziomki gotowa.
Warto wiedzieć, że poziomka pospolita należy do rodziny różowatych. Podobnie jak truskawka, śliwka, morela, jabłko, czy gatunki dzikich róż. Kwiaty mają zbliżony plan budowy. Posiadają mnóstwo pręcików i centralnie osadzony jeden słupek. Jest to bardzo pożyteczna rodzina botaniczna, która dostarcza nam mnóstwo smacznych owoców.
Smacznej, lipcowej herbaty.