Nad jeziorem Lednica rośnie łanami mięta nadwodna. Dodajemy ją do naszej jednej z trzech mieszanek ziołowych. Niedługo opowiemy o nich więcej.
Mięta to jedno z najbardziej znanych ziół, po które sięgamy bardzo często ze względu na właściowści antyseptyczne i wspomagające trawienie. Stanowczo za mało doceniamy jej walory kulinarne. Ta aromatyczna roślina może być dodawana do sałatek, zup, sosów, omletów, dań mięsnych i – przede wszystkim – rybnych. Jej świeży smak dobrze pasuje do letnich warzyw, takich jak pomidory, ogórki, bakłażany i cukinie. Warto też do niej sięgnąc i wzbogacić smak musów jabłkowych.
Przepis od jednej z naszych Kasztelanek.
Ciasto jabłkowo-miętowe
Kruche ciasto: 300g mąki, 150g masła, 100g cukru, całe jajko i żółtko, szczypta soli
Nadzienie: 750g jabłek, 4 łyżki stołowe cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 125ml wody, 125ml białego wina, 2 łyżki drobno siekanej mięty nadwodnej
Zagniatamy kruche ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Jabłka obieramy, kroimy i razem z cukrami, woda i białym winem dusimy. Całkowicie odparowujemy. Zdjemujemy z ognia i dodajemy mietę. Połowę ciasta rozwałkowujemy i kładizmey na dno natłuszcoznej tortownicy. Wykładmay na nią masę. Z pozostałej części kroimy paski. Smarujemy je żółtkiem. Całośći wkładmay do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego 🙂