Marzanka wonna to piękna, majowa roślina, która kobiercami wypełnia runo rzadkich w naszym regionie lasów liściastych, zwanych grądami. Urzeka swoimi okółkowo ułożonymi liśćmi oraz drobnymi białymi kwiatkami, tak charakterystycznymi dla rodziny marzanowatych. Od kilku lat bardzo dokładnie jej się przyglądamy. Szczególnie interesuje nas kumaryna, która uwalnia się niezwykle intensywnie podczas suszenia. Dzięki nim lokalne produkty, które tworzymy mają przyjemny zapach letniej, skoszonej łąki. Działa rozluźniająco i relaksująco.
Łany marzanki wonnej w lasach Kasztelanii Ostrowskiej
Obecnie pracujemy nad syropami, które staną sie bazą do tworzenia różnych potraw. Bardzo przyjemny proces, bo w te zimne majowe dni, mamy odrobinę sierpniowego lata. Śledźcie nasze marzankowe eksperymenty i wyczekujcie oficjalnej premiery naszych kumarynowych słodkości.
Spotkanie
finansowane w ramach Europejskiego Korpusu Solidarności. Dotowane przez Unię
Europejską.
Ziele marzanki
Maja – nasza liderka, specjalistka od przeliczeń 🙂