Forsycja

Forsycja

Złociste kwiaty forsycji możemy jeść, a czyniąc to przyczyniamy się do poprawy naszego
zdrowia. Zawierają rutynę, więc świetnie wpływają na mniejsze i większe naczynia
krwionośne, uszczelniając je. Zawartość kwercetyny czyni z forsycji zioło pomocne przy
alergiach, gdyż hamuje wydzielanie histaminy. Kwiaty forsycji obniżają też poziom glukozy
we krwi, działają moczopędnie, przeciwzapalnie, przeciwbólowo i rozkurczowo. Poprawiają
elastyczność skóry, zachowując jej piękno.

Przygotowanie naparu z kwiatów forsycji:
1-2 łyżki kwiatów forsycji (świeżych lub suszonych)
kilka kropelek spirytusu
1 szklanka gorącej wody (80 stopni)
Kwiaty forsycji skropić (troszeczkę) spirytusem i zalać gorącą wodą. Napar parzy się
około 20 minut. Można go sobie sączyć z przyjemnością dla
zdrowia albo też przemywać skórę dla urody.

Na pyszny deser można przygotować lody przybrane świeżymi kwiatami. Mają
słodki i zarazem lekko kwaśny smak. Wrzucajcie je nawet całymi garściami do sałatek
liściowych oraz owocowych, dodawajcie do placków, naleśników i omletów. Kwiaty warto
również ususzyć na później. Suszymy i przechowujemy je w
ciemnym miejscu.

Dodaj komentarz