Warto przygotować się do sezonu jesienno-zimowego i już zacząć zbierać letnie surowce zielarskie, które posłużą nam do stworzenia ziołowej apteczki. Niektóre z nich pewnie znajdują się na wyciągnięcie ręki w Twoim ogrodzie, po inne wybierz się na łąkę, czy do lasu. Poniżej kilka receptur od Kasztelanek na podstawowe dolegliwości, które warto w pierwszym etapie choroby spróbować pokonać ziołami.
Przeziębienie i gorączka
Skuteczna powinna być armia ziół składająca się z kwiatostanu bzu czarnego, lipy, wiązówki błotnej i krwawnika. Wykazują właściwości przeciwzapalne i napotne. Wszystkie surowce suszymy w temperaturze nie przekraczającej 35 stopni. Mieszamy w równych proporcjach. Gotową mieszankę ziołową przechowujemy w szczelnym słoiku. Pijemy napar 3 razy dziennie przed posiłkami (1 łyżka ziela na 200 ml wody). Dla urozmaicenia smaku warto dodać sok malinowy lub suszone maliny.
Ból gardła i kaszel
Na te dolegliwości w pierwszej kolejności stosujemy macierzankę piaskową (tymianek). Najlepiej jest zbierać podczas kwitnienia ze względu na dużą zawartość leczniczego olejku eterycznego, zwanego tymolem. Właśnie dzięki niemu i związkom fenolowym ma właściwości dezynfekujące i wykrztuśne. Dla leniwych wystarczy ususzyć ziele i zrobić napar. Jednak bardziej skuteczny będzie syrop. Można pić do 5 razy dziennie po 1 łyżeczce.
250g ziela tymianku, 125 ml wódki, 0,5 l wody, 750 g cukru
Tymianek utłuc w moździerzu, przełóż do szczelnego słoja, następnie zalej wódką i wodą. Postaw na 2 dni na słońcu. Dodawaj porcjami cukier, raz po raz wstrząsając. Odcedź resztki ziela i dobrze odciśnij, przesącz. Krótko zagotuj, stale mieszając. Przelej do ciemnej butelki i przechowuj w chłodnym miejscu.
Trawienie i wzdęcia
Dolegliwości dość częste. Można pomóc sobie ułatwiającymi trawienie ziołami. Przyrządźmy mieszankę ziołową, którą w przypadku problemów trawiennych warto pić 2 razy dziennie, przed śniadaniem i przed kolacją. Wsypujemy 1 łyżkę na 200 ml wrzątku. Do koszyka zbieramy następujące zioła: ziele macierzanki piaskowej, ziele rdestu ptasiego, ziele marzanki wonnej, korzeń kozłka i ziele dziurawca. Korzeń dokładnie myjemy i suszymy jak pozostałe zioła w temperaturze do 35 stopni. Wszystkie surowce mieszamy w równych proporcjach.
Na uspokojenie i spanie
Idealnie nadają się szyszki chmielowe. Dzięki olejkowemu surowcowi goryczkowemu, czyli lupulinie, wykazują właściwości uspokajające i ułatwiające zasypianie.
Preparat ziołowy, który przygotujemy to nalewka.
50g szyszek chmielu. 250 ml spirytusu 70%
Szyszki chmielu zalej spirytusem i odstaw na 7 dni. Następnie przefiltruj nalewkę, zlej do butelki i odstaw w ciemne miejsce na kilka dni. Pij 3 razy dziennie po łyżeczce.
Gdzie znajdziesz powyższe zioła, jeśli nie masz ich w swoim ogrodzie?
•kwiatostan bzu czarnego – zarośla, skraj lasu
•kwiatostan lipy – lasy liściaste, wzdłuż dróg polnych
•kwiatostan wiązówki błotnej – wilgotne łąki
•kwiatostan krwawnika – łąki kośne
•ziele macierzanki piaskowej – murawy ciepłolubne na piaskach
•ziele rdestu ptasiego – miejsca wokół domu
•ziele marzanki wonnej – lasy liściaste z grabem i dębem, buczyny