
Poziomka pospolita (Fragaria vesca) jest bardzo łatwa do rozpoznania. Ma trzylistkowe liście, które owłosione są na dolnej stronie i osadzone na długich ogonkach. Co ciekawe, owoc nazywany jest orzeszkiem i położony jest na zmięśniałym, czerwonym i pachnącym dnie kwiatostanowym, zatem zachwycamy się walorami smakowymi tej właśnie części poziomki.





Najpierw naszą poziomkę musisz poddać zwiędnięciu. Następnie zwiń liście w mokrą ściereczkę i wystaw na słońce na kilka godzin. Następnie wsyp do słoika, żeby liście mogły dalej fermentować. Trzymaj je jeszcze przez około 24 godziny w ciepłym miejscu w słoiku, a następnie wysusz. I pyszna herbata z poziomki gotowa.


Warto wiedzieć, że poziomka pospolita należy do rodziny różowatych. Podobnie jak truskawka, śliwka, morela, jabłko, czy gatunki dzikich róż. Kwiaty mają zbliżony plan budowy. Posiadają mnóstwo pręcików i centralnie osadzony jeden słupek. Jest to bardzo pożyteczna rodzina botaniczna, która dostarcza nam mnóstwo smacznych owoców.
Smacznej, lipcowej herbaty.

